Άθληση, Προσωπική Ανάπτυξη

Το όνειρο της συμμετοχής στους Παραολυμπιακούς αγώνες

Γράφει ο Κώστας Ζοργιός

Επτά και τέταρτο πρωί Δευτέρας είναι ήδη όρθιος και σερβίρει το πρωινό στη γιαγιά και τον παππού στο τραπέζι που έχει προετοιμάσει από το προηγούμενο βράδυ. Στις 07.28 έχει ήδη φάει και ξεκινήσει να ετοιμάζεται και στις 07.51 η μητέρα του ανάβει τη μηχανή του αυτοκινήτου για τη διαδρομή προς το σχολείο. Στις 12.33 θα ξαναμπεί στο αμάξι, αυτή τη φορά για το ΟΑΚΑ. Η ανταμοιβή για το μισάωρο και κάτι δυσφορίας στους δρόμους δεν είναι αμελητέα. Και μόνο που θα κάνει προπόνηση μαζί με την Κατερίνα Στεφανίδη, τον Κώστα Φιλιππίδη, την Κατερίνα Δαλάκα κ.α., αρκεί για να φτιάξει η διάθεσή του.

Επιστροφή, φαγητό, ξεκούραση και το απόγευμα πάλι στον στίβο για χαλάρωση, γιατί το επίπεδο «απαιτεί» πολλές φορές διπλές προπονήσεις. Φαγητό, στρώσιμο του τραπεζιού για το επόμενο πρωί και ύπνος από νωρίς, γιατί στις 07.51 το πρωί, η μηχανή θα ξανανάψει.

Εγγύηση οι 9.721 ημέρες…

Η ζωή με εγκεφαλική παράλυση δεν είναι εύκολη για κανέναν. Έτσι και για τον Λουκά, η κάθε ημέρα από τις 24 Νοεμβρίου 1991 κι έπειτα αποτελεί στοίχημα. Χρειάζεται ένας «μπούσουλας», μια ρουτίνα που «παίζει» πια με τα δευτερόλεπτα, ούτε καν τα λεπτά και σίγουρα υπομονή, γνώση και σωστή διαχείριση από πλευράς οικογένειας.

Οι 9.721 μέρες του μέχρι σήμερα, όμως, αποτελούν ασφαλές δείγμα για να πειστείς ότι ο Λουκάς Πρωτονοτάριος δεν είναι νικητής. Είναι πρωταθλητής!
Από πλευράς επιδόσεων είναι ο κορυφαίος αθλητής που μεγάλωσε στην περιοχή μας, πανελληνιονίκης από το 2007 και κάθε χρόνο μέχρι σήμερα (με την τελευταία σεζόν να κλείνει με δύο χρυσά μετάλλια), μέλος της εθνικής ομάδας, με παρουσίες συνδυασμένες από πολύ καλές θέσεις σε πανευρωπαϊκά, παγκόσμια πρωταθλήματα και μεγάλα διεθνή Γκραν Πρι.

Και -σημαντικότερο ίσως- με μεγάλους στόχους για τις επόμενες 9.721 ημέρες, μέσα στους οποίους βασική θέση κατέχει η συμμετοχή σε μια Παραολυμπιάδα. Άρα εξακολουθούν να υπάρχουν δίψα, όραμα και σχέδια. Μεγάλο πράγμα…

Τα πρώτα βήματα και η εκτόξευση

Ο Λουκάς είχε την πρώτη, αθώα γνωριμία με τον στίβο σε ηλικία μόλις επτά ετών. Η υπερενεργητικότητά του «ανάγκασε» τη μητέρα του να αναζητήσει τρόπους να τον βοηθήσει να την εκτονώσει. Όποιος πιστεύει ότι εκεί δεν υπήρξαν εμπόδια πλανάται πλάνην οικτράν.

Εμφανίστηκαν γονείς (από σεβασμό στους υπόλοιπους γονείς, η λέξη δεν μπαίνει σε εισαγωγικά) που αντέδρασαν και διαφώνησαν με το να παίζει ένα επτάχρονο παιδί με εγκεφαλική παράλυση μαζί με τα υπόλοιπα (ουσιαστικά δεν μιλάμε για προπόνηση γιατί σε αυτές τις ηλικίες το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιχνίδι) ενώ κάποιοι εξ αυτών μετέφεραν το δηλητήριο της σκέψης τους και στα παιδιά τους. Χάρη, όμως, στην κάθετη απάντηση που έλαβαν από την προπονήτρια, Νότα Μάμαλη, ο Λουκάς έμεινε, έγινε γρήγορα ο πιο αγαπητός σε όλους και άρχισε να ανακαλύπτει ότι «αυτός ο στίβος είναι τελικά πολύ ωραία ασχολία».

Κι επειδή είναι δεδομένο ότι θα πετύχεις σε αυτό που αγαπάς και σε αυτό που έχεις ξοδέψει χρόνο, ο Λουκάς απλώς μετρούσε αντίστροφα για το πρώτο ραντεβού με την επιτυχία. Η οποία άρχισε να διαφαίνεται όταν κατέρριψε τα Πανελλήνια Ρεκόρ Εφήβων στα 200 και 400 μέτρα, τα οποία και κατέχει μέχρι σήμερα. Με προπονητή τον Παραολυμπιονίκη του τριπλούν, Γιώργο Τοπτσή, εφόδιο τη σωστή καθοδήγησή του, τη στήριξη της μητέρας του, Όλιας, που είναι πάντα εκεί, και πολύ ιδρώτα, το επίτιμο μέλος του Τελμησσού Μαραθώνα μπήκε στα πιο βαθιά από το 2007, όταν και έγινε μέλος της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ (Ελληνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία).

Διεθνής…

Τον Αύγουστο του 2014, ο Λουκάς συμμετείχε στο πρώτο του Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Σουόνσι και απέδειξε ότι μόνο για τουρισμό δεν πήγε, καθώς τερμάτισε 5ος στα 200μ. και 8ος στα 400μ.

Ακολούθησαν μεγάλα διεθνή Γκραν Πρι, με τον Λουκά να κατακτά δύο ασημένια μετάλλια στο Γκροσέτο της Ιταλίας (200μ. και 400μ.), ακόμη ένα στο Ντουμπάι (200μ.) και το χρυσό στους αγώνες των ΗΑΕ και την κούρσα των 100μ. που είναι και αυτή που του ταιριάζει περισσότερο.

Η μεγάλη στιγμή, όμως, ήρθε  με τη συμμετοχή στο Παγκόσμιο του Λονδίνου. Πρόκειται για μια διοργάνωση το επίπεδο της οποίας ξεχώρισε από όλες τις προηγούμενες, με τον Λουκά να τερματίζει 10oς στα 100μ., 9ος στα 200μ. μα πολύ περισσότερο, να διασκεδάζει και να γίνεται κατά πολύ πλουσιότερος σε εμπειρίες.

Ελάχιστοι χορηγοί κι αγώνας για να βοηθήσει ο Δήμος

Ο Λουκάς έχει καταφέρει να λύσει σε μεγάλο βαθμό τα περισσότερα προβλήματα που μπορεί να του επιφυλάσσει η καθημερινότητα, αυτό όμως, που δεν έχει καταφέρει να λύσει είναι και από τα πλέον σημαντικά. Το οικονομικό, προκειμένου να συμμετέχει σε διεθνείς αγώνες.
Τα τελευταία χρόνια βρίσκονται δίπλα του αρκετοί συμπαραστάτες και πανηγυρίζουν μαζί του κάθε μετάλλιο και κάθε συμμετοχή. Μέγας Χορηγός του Λουκά Πρωτονοτάριου είναι ο κ. Αθανάσιος Μαρτίνος και ακολουθούν:

ΚΑΥΚΑΣ ΑΕ, Βασίλης Παπαδόπουλος, ΔΑΦΝΗ – Δημήτρης Μπάκουλας, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΙΣΤΗ, ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΑΡΑΘΩΝΑ, ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ, TIMOTHYS FAMILLY – Νίκος Χατζηκωνσταντής, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ – Τάσος Γιακουμής, ΕΛΙΝ – Αντώνης Βαλμάς, TECHNOLOGY REPAIR CENTER – Φώτης Μάγκουρας, ΕΞΟΧΙΚΗ ΤΑΒΕΡΝΑ Ο ΒΑΣΙΛΗΣ – Γιώργος Ζούρος, Το ΠΛΕΣΤΙ – Κώστας Κουρέλης, ADIDAS, POWER HEALTH, ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΘΩΝΟΣ – Δημήτρης Μέξης, GO-HI, Καίτη Βλαχάκη.

Χορηγοί επικοινωνίας της προσπάθειας του Λουκά είναι η Marathon Press, o Δημότης, η Ζω και τα Αττικά Νέα. Δυστυχώς, από το 2011 κι έπειτα δεν ακούσαμε πουθενά μια μικρή συνδρομή από τον Δήμο Μαραθώνα. Μετά από έντονες πιέσεις της μητέρας του -που, για να μπορέσει να στηρίξει την καθημερινότητα και τις αθλητικές υποχρεώσεις του Λουκά, δεν εργάζεται πλέον- κι έπειτα από πολλά χρόνια καθυστέρησης, ο Δήμος δεσμεύτηκε ότι φέτος θα αποταμιεύσει ένα ποσό το οποίο θα δώσει στον Λουκά ως ανταμοιβή για τις επιτυχίες που έχει φέρει στην περιοχή.

Ευελπιστούμε η δέσμευση να γίνει και πράξη. Όχι τίποτε άλλο, αλλά με περισσότερα μέσα και λιγότερα άγχη να έχει να σκεφτεί, ο Λουκάς δεδομένα θα φέρει χρυσά. Γιατί είπαμε, δεν είναι αθλητής. Είναι πρωταθλητής!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *