Υγιεινή Διατροφή

Ασπράδι Αυγού – Οφέλη και διατροφικά στοιχεία

Το άσπρο μέρος του αυγού ονομάζεται ασπράδι αυγού. Αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες και νερό, ενώ περιέχει ελάχιστο λίπος και υδατάνθρακες. Συνήθως χρησιμοποιείται για την παρασκευή αυγολέμονων, μαγειρευτών αυγών, αλλά και για την παρασκευή παγωτού.

Το άσπρο μέρος του αυγού (ασπράδι) περιέχει πολλές ποιοτικές πρωτεΐνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της υγείας των μυών και των ιστών του σώματος. Επίσης, περιέχει σημαντικά αμινοξέα, όπως η λευκίνη και η ισολευκίνη, που βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος.

Επιπλέον, το ασπράδι αυγού είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και βιταμίνη Β12, που είναι σημαντικές για την παραγωγή ενέργειας και τη διατήρηση της υγείας των νευρών.

Παρόλα αυτά, επειδή το ασπράδι αυγού περιέχει υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, άτομα που έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα ή προβλήματα υγείας που συνδέονται με τη χοληστερόλη, θα πρέπει να περιορίσουν την κατανάλωσή τους.

Το άσπρο μέρος του αυγού (ασπράδι) περιέχει μια πλούσια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων:

Πρωτεΐνες: Οι πρωτεΐνες αποτελούν τον βασικό συστατικό του ασπραδιού του αυγού και περιέχονται σε σχεδόν ίσες ποσότητες με το κρόκο. Περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που χρειάζονται οι άνθρωποι για τη διατήρηση και την ανάπτυξη του σώματος.

Βιταμίνες: Το άσπρο μέρος του αυγού περιέχει μια σειρά από βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Β2, Β6, Β12, Α και Ε. Η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) και η βιταμίνη Β12 είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τη μεταβολή των τροφίμων σε ενέργεια και την υγεία του νευρικού συστήματος.

Μέταλλα και ιχνοστοιχεία: Το άσπρο μέρος του αυγού περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως ασβέστιο, σίδηρο, φωσφόρο, κάλιο και μαγνήσιο.

Συνολικά, το άσπρο μέρος του αυγού περιέχει λιγότερες θρεπτικές ουσίες σε σχέση με το κρόκο του αυγού, αλλά παραμένει ένας πλούσιος πηγαίος πόρος πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών. Επίσης, η κατανάλωση του άσπρου μέρους του αυγού μπορεί να είναι προτιμότερη από τον κρόκο σε διατροφές που απαιτούν περιορισμό στην κατανάλωση λίπους.

Στο e-shop μας www.blfoods.gr μπορείτε να βρείτε πολλά τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυσικές υπερτροφές πλούσιες σε καλές πρωτεϊνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, που θωρακίζουν την υγεία μας, διεγείρουν τον μεταβολικό ρυθμό και μας δίνουν ταχύτερο και πιο έντονο αίσθημα κορεσμού. Εμπιστευτείτε μας τη διατροφή σας και δείτε καθημερινά τα ευεργετικά αποτελέσματα της επιλογής σας.