Υγιεινή Διατροφή

Ελαιόλαδο – Οφέλη και διατροφικά στοιχεία

Το ελαιόλαδο είναι ένα φυτικό έλαιο που παράγεται από τους καρπούς της ελιάς, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στη μαγειρική και στη διατροφή. Είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα όπως ολεϊκό οξύ, και επίσης περιέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικά που μπορούν να συμβάλλουν στην υγεία.

Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται σε πολλές κουζίνες παγκοσμίως και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, σάλτσες, σοτάρισμα και ψήσιμο. Επίσης, χρησιμοποιείται σε πολλές διατροφικές πρακτικές όπως η Μεσογειακή διατροφή.

Ωστόσο, παρόλο που το ελαιόλαδο έχει αναγνωριστεί ως ένα υγιεινό λίπος, η κατανάλωση του πρέπει να γίνεται με μέτρο καθώς είναι πλούσιο σε θερμίδες. Συνιστάται να επιλέγετε παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο παράγεται με παραδοσιακό τρόπο, χωρίς χρήση χημικών ουσιών και μηχανική επεξεργασία, καθώς αυτό περιέχει περισσότερα αντιοξειδωτικά και θρεπτικά συστατικά.

Το ελαιόλαδο περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και έχει αρκετά οφέλη για την υγεία.

Ορισμένα από τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στο ελαιόλαδο είναι:

 • Λιπαρά οξέα: Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα, κυρίως το ολεϊκό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της καρδιαγγειακής νόσου και της χοληστερόλης.
 • Βιταμίνες: Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνες Ε και Κ, που είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος, των ματιών και των οστών.
 • Αντιοξειδωτικά: Το ελαιόλαδο περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά, όπως φενόλες και καροτενοειδή, τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων νόσων.
 • Φυτοστερόλες: Το ελαιόλαδο περιέχει φυτοστερόλες, τα οποία μπορούν να μειώσουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο πεπτικό σύστημα και να βοηθήσουν στη μείωση της χοληστερόλης.

Κάποια από τα οφέλη του ελαιόλαδου για την υγεία περιλαμβάνουν:

 • Προστασία της καρδιαγγειακής υγείας: Το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων στο αίμα, καθώς και στη βελτίωση της λειτουργίας των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων.
 • Μείωση του καρκίνου: Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη.
 • Βελτίωση της πεπτικής υγείας: Το ελαιόλαδο έχει επίσης αποδειχθεί ότι βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, καθώς μπορεί να βελτιώσει την κινητικότητα του εντέρου και να μειώσει τον κίνδυνο διαταραχών όπως η δυσκοιλιότητα και η ελαττωματική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.
 • Προστασία του δέρματος: Η κατανάλωση ελαιόλαδου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της υγείας του δέρματος, καθώς το ελαιόλαδο περιέχει αντιοξειδωτικά που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα του δέρματος από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, οι φυσικοί λιπαροί οξέα του ελαιόλαδου μπορούν να βελτιώσουν την υγρασία και την ελαστικότητα του δέρματος.
 • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του ελαιόλαδου μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ανθρώπου, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των βακτηριδιακών και ιογενών λοιμώξεων.
 • Βελτίωση της νευρολογικής υγείας: Το ελαιόλαδο μπορεί να βελτιώσει τη νευρολογική υγεία του ανθρώπου καθώς περιέχει λιπαρά οξέα που μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου και να βοηθήσουν στην πρόληψη διαταραχών όπως η αλτσχάιμερ.
 • Ενίσχυση της υγείας των οστών: Το ελαιόλαδο περιέχει βιταμίνη Κ, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας των οστών και στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Στο e-shop μας www.blfoods.gr μπορείτε να βρείτε πολλά τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυσικές υπερτροφές πλούσιες σε καλές πρωτεϊνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, που θωρακίζουν την υγεία μας, διεγείρουν τον μεταβολικό ρυθμό και μας δίνουν ταχύτερο και πιο έντονο αίσθημα κορεσμού. Εμπιστευτείτε μας τη διατροφή σας και δείτε καθημερινά τα ευεργετικά αποτελέσματα της επιλογής σας.