Άθληση, Ευεξία

Η άθληση είναι υγεία… Πόσο υγιείς είμαστε όμως για να αθλούμαστε;

Η άθληση είναι υγεία…
Πόσο υγιείς είμαστε όμως για να αθλούμαστε;
Ο στίβος της διαδρομής της ζωής είναι σίγουρα ο πιο δύσβατος και ο πιο απαιτητικός απο όλους τους στίβους που έχουμε τρέξει.
Η σωστή όμως προσέγγιση του αθλητισμού και ειδικότερα του τρεξίματος απο την παιδική μας ηλικία, είναι αυτή που θα γυμνάσει εκτός απο τους μύες μας και το μυαλό μας, ώστε να εκπαιδευτούμε κατάλληλα για τα καθημερινά μας προβλήματα, να μεγιστοποιήσουμε τις αντοχές μας και να μην τα παρατάμε με το πρώτο λαχάνιασμα. Σε αυτή την προσπάθεια έχουμε μαζί μας την προπονήτρια στίβου του ΟΦΚΑ Περίστερίου, Βάσω Γαλανού για να μας καθοδηγεί με τις πολύτιμες συμβουλές της.


Η άθληση είναι υγεία…
Πόσο υγιείς είμαστε όμως για να αθλούμαστε;

Τα οφέλη της άθλησης
Η τακτική δραστηριότητα βελτιώνει τη φυσική κατάσταση και την υγεία μας με πολλαπλούς τρόπους. Τα οφέλη της άσκησης αντανακλώνται τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική και πνευματική ευεξία. Το πιο προφανές είναι πως η τακτική φυσική δραστηριότητα ενδυναμώνει τους μύες, οι οποίοι γίνονται πιο αποτελεσματικοί στην παραγωγή έργου με αποτέλεσμα προοδευτικά οι αντοχές και η λειτουργικότητά μας να αυξάνονται, κάτι το οποίο οφείλεται και στη βελτίωση της καρδιακής και της αναπνευστικής λειτουργίας του οργανισμού.


Η άσκηση βοηθάει στην επίτευξη υψηλής «κορυφαίας οστικής μάζας» στις νεαρές ηλικίες και στη διατήρηση υγιούς σκελετού στη μετέπειτα ζωή, με συνέπεια να συμβάλλει και αυτή, μεταξύ άλλων παραγόντων, στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Βελτιώνει την ισορροπία, το νευρομυϊκό συντονισμό και αυξάνει την ευλυγισία. Η συμμετοχή της φυσικής δραστηριότητας είναι ουσιαστική στη διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους αλλά και στη μείωσή του, όταν αυτό είναι απαραίτητο, σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή. Αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας (θερμίδων), βελτιώνει τον τρόπο χρησιμοποίησης από το σώμα του λίπους που λαμβάνουμε με τις τροφές και διατηρεί ή και αυξάνει το μυϊκό ιστό, ο οποίος είναι ο μεταβολικά ενεργός ιστός του σώματος – έχει, δηλαδή, η άσκηση θετική επίδραση στον μεταβολισμό μας. Επίσης, για κάποια ώρα μετά την άσκηση, παρατηρείται μειωμένη όρεξη για κατανάλωση λιπαρών τροφών, κάτι που επίσης μπορεί με έμμεσο τρόπο να βοηθήσει στη διατήρηση ή την απώλεια βάρους.
Σημαντικά είναι όμως και τα αποτελέσματα της συστηματικής δραστηριότητας στη βελτίωση ορισμένων καταστάσεων που σχετίζονται με σύγχρονα προβλήματα που ταλαιπωρούν μεγάλη μερίδα του πληθυσμού, όπως τα καρδιαγγειακά προβλήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία. Η άσκηση μειώνει την καρδιακή συχνότητα ηρεμίας, βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, των επιπέδων χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων στο αίμα και συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο των επιπέδων της γλυκόζης (σακχάρου) του αίματος σε διαβητικά άτομα.
Η σωματική δραστηριότητα αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών του οργανισμού. Οι ενδορφίνες είναι ουσίες που βελτιώνουν τη διάθεση και έχουν θετική επίδραση στην ψυχολογία μας. Η άσκηση αποδεδειγμένα μειώνει το άγχος, βελτιώνει την πνευματική λειτουργικότητα και δημιουργεί συνθήκες για καλύτερο ύπνο και ως εκ τούτου ξεκούραση. Το άτομο που ασκείται συστηματικά τείνει να έχει περισσότερη ενέργεια, αυτοεκτίμηση και χαρά για τη ζωή.


Παρά τα τόσα οφέλη υπάρχουν και εκείνες οι περιπτώσεις ανθρώπων που αθλούνται, που ναι μεν είναι σπάνιες μπορούν όμως να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Κάθε άνθρωπος λοιπόν που αγαπά τον εαυτό του θα πρέπει να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους, πρωτίστως καρδιολογικό έλεγχο και δευτερευόντως αιματολογικές εξετάσεις πριν την έναρξη οποιασδήποτε φύσης αθλητικής δραστηριότητας.
ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ. ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ!


Ο καρδιολογικός έλεγχος είναι υποχρέωση κάθε ενήλικα για τον εαυτό του όταν αποφασίζει να συμμετέχει σε οποιαδήποτε μορφή άθλησης, κάθε γονέα για το παιδί του όταν πρόκειται να ασχοληθεί με τον αθλητισμό και φυσικά κάθε αθλητικού φορέα για τα μέλη του όπως γυμναστήρια και αθλητικοί σύλλογοι.
Ο καρδιολογικός έλεγχος θα μας δείξει ότι δεν υπάρχουν καρδιολογικές παθήσεις οι οποίες κατά την διάρκεια της άθλησης μπορεί να οδηγήσουν τον αθλούμενο σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Σαν αιφνίδιος θάνατος θεωρείται γενικά, ο θάνατος εκείνος ο οποίος εμφανίζεται μέσα σε 1-24 ώρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Κύρια αιτία Α.Κ.Θ. στις ηλικίες κάτω των 35 χρόνων αποτελούν η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια και οι συγγενείς παθήσεις της καρδιάς. Στις ηλικίες πάνω από τα 35 χρόνια πρώτη αιτία Α.Κ.Θ είναι η αθηροσκλήρωση και η απόφραξη σημαντικών καρδιακών αγγείων. Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν ένα μικρό ποσοστό των περιπτώσεων Α.Κ.Θ. που αναφέρονται, 10% και σε κάποιους ερευνητές 7-8%. Αυτό γιατί οι άνδρες βρίσκονται σε δεκαπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης και εκδήλωση Α.Κ.Θ. από έμφραγμα του μυοκαρδίου.
Ο αιφνίδιος θάνατος που έχει σχέση με την άσκηση, ή τα αγωνίσματα, συνήθως παρουσιάζεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ή μερικά λεπτά, γι’ αυτό και είναι σωστότερο να ταξινομηθεί και σαν ακαριαίος θάνατος. Ο κίνδυνος αιφνιδίου θανάτου φαίνεται να αυξάνεται σταδιακά κατά τη διάρκεια της πολύ εντατικής αθλητικής συμμετοχής. Αντίθετα η κανονική εντατική άσκηση ελαττώνει πιθανόν τον κίνδυνο εκδήλωσης αιφνιδίου θανάτου. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάθε αθλητής βρίσκεται σε κίνδυνο να εκδηλώσει αιφνίδιο θάνατο, αλλά είναι γνωστό ότι ορισμένες καρδιακές ανωμαλίες συνοδεύονται με αιφνίδιο θάνατο .
Το πρωτόκολλο προαθλητικού ελέγχου καθώς και το ερωτηματολόγιο που ακολουθεί θα σας βοηθήσουν να γνωρίζετε σε τι ακριβώς πρέπει να εξεταστείτε πριν την έναρξη μιας αθλητικής δραστηριότητας και για τον αν και πόσο πρέπει να ανησυχείτε για την υγεία της καρδιάς σας.


ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
• Λήψη Οικογενειακού Ιστορικού.
• Καρδιακή νόσος ή αιφνίδιος θάνατος σε ηλικία μικρότερη των 50 ετών στην οικογένεια.
• Ατομικό Ιστορικό.
• Συγκοπτικά λιποθυμικά επεισόδια.
• Αρρυθμίες ή αίσθημα πόνου και δυσφορίας κατά ή μετά την άσκηση.
• Λήψη αναβολικών ή «συμπληρωμάτων» αγνώστου συστάσεως ή απαγορευμένων ουσιών.
• Προσεκτική Κλινική Εξέταση
• Λήψη αρτηριακής πίεσης
• Ψηλάφηση μηριαίων
• Προσεκτική ακρόαση
• Ηλεκτροκαρδιογράφημα Ηρεμίας.
• Υπερηχογράφημα καρδιάς.

ΑΠΛΟ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ

  1. Έχουν περάσει περισσότερα από δύο χρόνια από την τελευταία ιατρική σας εξέταση που να περιλαμβάνει μέτρηση της πίεσης και έλεγχο της καρδιάς με στηθοσκόπιο;
  2. Έχουν οι γονείς σας ή σας έχει διαγνωστεί φύσημα της καρδιάς;
  3. Έχετε αισθανθεί πόνο στο στήθος σε ηρεμία ή κατά την άσκηση, πίεση, ζαλάδες ή λιποθυμία στα τελευταία δύο χρόνια;
  4. Έχετε στην οικογένειά σας κάποιον που να έχει πεθάνει ξαφνικά σε νεαρή ηλικία (μικρότερη των 45 ετών);
  5. Σας έχει διαγνώσει κάποιος γιατρός ανώμαλα υπερτροφική καρδιά ή το σύνδρομο Marfan’s;
  6. Κάνετε χρήση κοκαΐνης ή στεροειδών αναβολικών;
  7. Σας έχει προτείνει κάποιος ειδικός να απέχετε από φυσική δραστηριότητα;(ιδιαίτερα σημαντικό για ασκούμενους άνω των 35 ετών).
  8. Έχετε στην οικογένειά σας ιστορικό στεφανιαίας νόσου, που να περιλαμβάνει και έμφραγμα, εγχείριση Bypass, αγγειοπλαστική με μπαλονάκι ή στηθάγχη πριν την ηλικία των 65 ετών;
  9. Καπνίζετε, έχετε υπέρταση, υψηλή χοληστερίνη ή διαβήτη;
    Εάν η απάντηση σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις είναι ΝΑΙ σας παρακαλώ να δώσετε περισσότερη σημασία και να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό για εξέταση, πριν αρχίσετε ή συνεχίσετε την φυσική σας δραστηριότητα.

ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
ΕΞΙΣΟΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗΑΘΛΗΣΗ.


Η διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων μας βοηθά στο να γνωρίζουμε αν ο οργανισμός μας είναι έτοιμος να ανταπεξέλθει στην αθλητική δραστηριότητα που επιλέγουμε, να κατανοήσουμε πολλές φορές τα σημάδια κόπωσης που νιώθουμε ή να προλάβουμε το στάδιο της υπερκόπωσης στο οποίο πολλές φορές μπορεί να φτάσει ένας αθλούμενος όταν ξεπερνά τον εαυτό του σωματικά σε συνδυασμό με την φτωχή ή ακατάλληλη διατροφή που ακολουθεί. Φυσικά όσο πιο εντατική και συστηματική είναι η άθληση τόσο αυξημένες είναι και οι απαιτήσεις του οργανισμού μας και τόσο πιο εύκολα μπορεί να αποδυναμωθεί όταν η διατροφή δεν είναι κατάλληλη. Η έλλειψη βιταμινών & ιχνοστοιχείων από τον οργανισμό μπορεί να τον εξαντλήσει και να τον οδηγήσει σιγά σιγάστην υπερκόπωση. Ποιες είναι λοιπόν οι κατάλληλες εξετάσεις για έναν αθλητή; Ποιους δείκτες πρέπει να λάβουμε υπόψη και γιατί; (γενική αίματος, ουρία, κρεατινίνη, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, HDL, LDL, νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρος, φεριττίνη, δείκτες σωματικής υπερκόπωσης-C.P.K)
Ο αιματοκρίτης μας δείχνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο. Όσο μεγαλύτερη τιμή κοντά στο όριο τόσο μεγαλύτερη μεταφορά οξυγόνου έχουμε. Ο αιματοκρίτης αυξάνεται από τη διαβίωση σε υψηλό υψόμετρο, με τη διατροφή και μειώνεται μετά την προπόνηση. Καλό είναι η μέτρηση να γίνεται τουλάχιστον 12 – 24 ώρες μετά την άσκηση. Παρόμοια και η αιμοσφαιρίνη που είναι η πρωτεΐνηπου μεταφέρει το οξυγόνο του αίματος. Αυτή μας δείχνει την ικανότητα του οργανισμού να μεταφέρει οξυγόνο στους πνεύμονες και κατόπιν στους ιστούς.
Η γαλακτική αφυδρογονάση (LD) όπως και η κρεατινική κινάση (CK) μας δείχνει την καταστροφή μυικών κυττάρων. (Η CK είναι λίγο πιο ευαίσθητος δείκτης από την LD. ) Η μέτρηση της CK χρησιμεύει στην εκτίμηση της προπονητικής επιβάρυνσης και στην αποφυγή πιθανών υπερβολών της ή άλλων προβλημάτων (όπως είναι η αφυδάτωση και οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων που ανεβάζουν τη CK).
Ουρία. Είναι η ουσία την οποία χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα για να απομακρύνει το μεγαλύτερο μέρος του αζώτου που προκύπτει από τη διάσπαση των πρωτεϊνών και άλλων αζωτούχων ουσιών. Συντίθεται στο ήπαρ, εξάγεται στο αίμα και αποβάλλεται με τα ούρα. Αθλητές προσλαμβάνουν συχνά αδικαιολόγητα υψηλές ποσότητες πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος τους να αποικοδομείται παράγοντας ουρία, αφού ο οργανισμός αδυνατεί να τις αξιοποιήσει πέρα από ένα όριο για τη σύνθεση δικών του πρωτεϊνών. Έτσι η μέτρηση της ουρίας του ορού χρησιμεύει στο να προφυλάσσει τους αθλητές από διατροφικές υπερβολές.

Τριγλυκερίδια. Τα τριγλυκερίδια είναι η πιο άφθονη κατηγορία λιπιδίων στο σώμα. Βρίσκονται κυρίως στο λιπώδη ιστό, αλλά υπάρχουν σε υπολογίσιμες ποσότητες και στο αίμα. Η συγκέντρωση των τριγλυκεριδίων στο ορό (εκφραζόμενη συνήθως σε mg/dl)σχετίζεται θετικά με τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης (ή αρτηριοσκλήρωσης), που αποτελεί την κύρια αιτία καρδιαγγειακής νόσου. Γι’ αυτό είναι επιθυμητή μια χαμηλή συγκέντρωσητριγλυκεριδίων. Για την εκτίμηση του κινδύνου αθηροσκλήρωσης συνεκτιμώνται οι συγκεντρώσεις των διαφόρων μορφών χοληστερόλης, οι οποίες μαζί με τη συγκέντρωση των τριγλυκεριδίων απαρτίζουν το λεγόμενο λιπιδαιμικό προφίλ. Η συγκέντρωση των τριγλυκεριδίων στο ορό τείνει να αυξάνεται με τηνπρόοδο της ηλικίας και είναι γενικά υψηλότερη στους άντρες απ’ ότι στις γυναίκες. Επηρεάζεται από κληρονομικούς παράγοντες και σχετίζεται θετικά με το σωματικό λίπος (ιδιαίτερα το κοιλιακό λίπος) και την πρόσληψη υδατανθράκων (ιδιαίτερα απλών υδατανθράκων όπως η ζάχαρη) Τέλος, μειώνεται με τη συστηματική άσκηση αντοχής, αρκεί αυτή να έχει μια αξιόλογη ενεργειακή δαπάνη. Επειδή η συστηματική άσκηση αντοχής έχει τη δυνατότητα να μειώσει τη συγκέντρωση των τριγλυκεριδίων στον ορό, κάτι που μειώνει τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης, η μέτρηση των τριγλυκεριδίων συνεισφέρει στην παρακολούθηση της υγείας των αθλητών και βοηθά στη διαπίστωση της ικανότητας προγραμμάτων προπόνησης να βελτιώνουν το λιπιδαιμικό προφίλ.

Χοληστερόλη. Γνωστή και ως χοληστερίνη, η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο που χρησιμοποιείται από τα κύτταρα για την κατασκευή των μεμβρανών τους και για τη σύνθεση στεροειδών ορμονών. Κυκλοφορεί στο αίμα ενσωματωμένη σε λιποπρωτεΐνες (δηλαδή συσσωματώματαλιπιδίων και πρωτεϊνών), από τις οποίες κύριοι φορείς χοληστερόλης είναι οι LDLκαι HDL.Η ολική (δηλαδή ανεξάρτητα από το σε ποιες λιποπρωτεΐνες είναι ενσωματωμένη η χοληστερόλη) συγκέντρωση της χοληστερόλης στο ορό (εκφραζόμενη συνήθως σε mg/dl σχετίζεται θετικά με τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης (ή αρτηριοσκλήρωσης), η οποία αποτελεί την κύρια αιτία καρδιαγγειακής νόσου. Γι’ αυτό είναι επιθυμητή μια χαμηλή συγκέντρωση χοληστερόλης. Η συγκέντρωση της χοληστερόλης στο ορό τείνει να αυξάνεται με την πρόοδο της ηλικίας. Επηρεάζεται από κληρονομικούς παράγοντες και σχετίζεται θετικά με την πρόσληψη χοληστερόλης από την τροφή, καθώς και με το σωματικό λίπος.
Στην προσπάθειά τους να προσλάβουν μεγάλες ποσότητες πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, αρκετοί αθλητές καταναλώνουν ζωικά τρόφιμα πουμπορεί να περιέχουν ταυτόχρονα υψηλές ποσότητες ζωικών λιπών, πλούσιων σε χοληστερόλη. Αντίθετα, άλλοι αθλητές, στην προσπάθεια τους να χάσουν βάρος, κάνουν υπερβολική αποχή από λιπαρές τροφές, με αποτέλεσμα να έχουν τιμές χοληστερόλης χαμηλότερες από το κάτω όριο αναφοράς (δηλαδή χαμηλότερες από τη χαμηλότερη φυσιολογική τιμή).
Έτσι, σε κάθε περίπτωση, η μέτρησή της χοληστερόλης είναι αναγκαία για την παρακολούθηση της υγείας των αθλητών.
Φτάνουμε τώρα στο σίδηρο του οποίου η έλλειψη, δυστυχώς, δείχνει να είναι ο κανόνας στους δρομείς. Εύκολη κόπωση, αδυναμία, ωχρό δέρμα, απώλεια μαλλιών είναι λίγα από τα συμπτώματα. Οι δίαιτες για απώλεια βάρους, που μπορεί να είναι απαραίτητες, επιτείνουν το πρόβλημα. Από μόνη της η μέτρηση του σιδήρου δεν είναι τόσο χρήσιμη για αυτό καλό είναι να συνοδευτεί με μέτρηση της ολικής σιδηροδεσμευτικής ικανότητας, αφού ο σίδηρος από μόνος του επηρεάζεται από τα γεύματα που προηγήθηκαν. Το 30% του σιδήρου αποθηκεύεται στο σύμπλοκο της φεριτίνης. Το υπόλοιπο 70% είναι συνυπεύθυνο για τη μεταφορά οξυγόνου. Η φεριτίνη δηλαδή είναι η επίσημη τράπεζα και αποθήκη του σιδήρου και μας δείχνει τη μακροπρόθεσμη διαθεσιμότητά του για τον οργανισμό μας.
Η κορτιζόλη είναι ο καλύτερος δείκτης πνευματικού και σωματικού στρες και η μόνη εξέταση που είναι χρήσιμο να τη δούμε οποιαδήποτε στιγμή της προετοιμασίας μας, αφού βλέπουμε αν ισορροπούν οι αναβολικές και οι καταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας.

Ακόμα, καλό είναι να ελέγχουμε τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο αλλά και φυλικό οξύ.


Το νάτριο και το κάλιο είναι οι πιο βασικοί ηλεκτρολύτες του οργανισμού. Η διατήρηση της φυσιολογικής συγκέντρωσης των ηλεκτρολυτών είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία των κυττάρων του σώματός μας, άρα κατ’ επέκταση και των οργάνων μας.
Το κάλιο έχει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση των καρδιακών παλμών, στην ρύθμιση της ισορροπίας οξέων-βάσεων, στη μετάδοση νευρικών σημάτων, στη σύσπαση των μυών, στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στην ομαλή διεξαγωγή χρήσιμων μεταβολικών αντιδράσεων. Αναπληρώνεται μέσω της τροφής, ενώ αποβάλλεται κυρίως από τα νεφρά. Το νάτριο απορροφάται από το λεπτό έντερο και αποβάλλεται μέσω των ούρων και του ιδρώτα. Το νάτριο διατηρεί την ισορροπία των υγρών στο εσωτερικό των κυττάρων, προστατεύει το σώμα από την αφυδάτωση, ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, είναι απαραίτητο για την πραγματοποίηση βασικών λειτουργιών του σώματος, όπως η εκτέλεση ποικίλων διεργασιών στον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα και τους μυς.
Το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο μέταλλο που υποστηρίζει ευρύ φάσμα βιολογικών διεργασιών και συμβάλλει στην καλή υγεία με πολλούς τρόπους. Μεταξύ άλλων, εμπλέκεται στη λειτουργία του μυϊκού και του νευρικού συστήματος, ρυθμίζει το σάκχαρο, ελέγχει την αρτηριακή πίεση και βελτιώνει τη σκελετική υγεία.
Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του σώματος. Βοηθούν στη διάσπαση των απλών υδατανθράκων σε γλυκόζη, η οποία αποτελεί πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο και το σώμα. Επίσης, συμβάλλουν στην παραγωγή νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων, τη μεταφορά σιδήρου και τη δημιουργία αιμοσφαιρίνης. Αν και αυτές οι λειτουργίες είναι ζωτικής σημασίας, το μεγαλύτερο όφελος των βιταμινών Β σχετίζονται με τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα.
Στους αθλητές που αγωνίζονται οι εξετάσεις αυτές καλό είναι να πραγματοποιούνται πριν την προετοιμασία και μετά το τέλος αυτής. Μετά το τέλος δηλαδή της βασικής προετοιμασίας και όχι λίγο πριν τους αγώνες οπότε και δεν θα υπάρχει ο χρόνος να επανέλθει ο οργανισμός στις συνθήκες εκείνες που χρειάζονται για τον αγώνα.
Όσο μεγαλύτερες είναι οι προπονητικές απαιτήσεις κάθε αθλουμένου τόσο πιο σημαντική είναι η συνεργασία με τον κατάλληλο γιατρό και η ανα τακτά χρονικά διαστήματα παρακολούθηση τόσο της υγείας της καρδιάς όσο και της συνολικής υγείας του.

Είναι λοιπόν υποχρεωτικό να μπουν στο ετήσιο πρόγραμμα κάθε αθλούμενου οι παραπάνω προληπτικοί έλεγχοι .Και είναι σημαντικό πάντα κάθε αθλούμενος να βρίσκεται σε επικοινωνία με τον γιατρό του κάθε φορά που θα νιώσει ότι κάτι «διαφορετικό» συμβαίνει στον οργανισμό του αλλά και για κάθε είδους συμπλήρωμα διατροφής που μπορεί να χρειαστεί να προσλάβει λόγω των υψηλών απαιτήσεων της προπόνησής του. Επίσης κάθε γονιός οφείλει να ελέγχει κάθε χρόνο την υγεία των παιδιών του και κάθε γυμναστής/προπονητής πρέπει να επιμένει στο θέμα πρόληψης της υγείας των αθλητών/τριών του.

ΠΗΓΕΣ:
Τα οφέλη της Άσκησης, Ευαγγελία Τόττη, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος. (www.diatrofi-ygeia.gr).
Αθλητιατρική: Ο Αιφνίδιος Καρδιακός Θάνατος κατά την άσκηση, του Σάββα Χριστοδούλου, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής. (www.adnendure.gr)
Αθλητική καρδιά και Προαθλητικός Καρδιολογικός Έλεγχος , Θεόδωρος Μπούγας, Καρδιολόγος. (www.onestepbeyond.gr)
Καρδιολογικός Προαγωνιστικός Έλεγχος Αθλητών, Ηλίας Α. Σανίδας, MD, PhD, FESC, FACC, Επεμβατικός Καρδιολόγος (www.hellenicjcardiol.gr Ελληνική Καρδιολογική Επιθεώρηση).
Βιοχημικές Εξετάσεις Αθλητών και Αθλητριών-Χρησιμότητα και Αξιολόγληση (www.eevfa.gr , Ελληνική Εταιρεία Βιοχημείας και Φυσιολογίας της Άσκησης).
Αιματολογικές Εξετάσεις Αθλητών-Ποιες χρειαζόμαστε και Τι δείχνουν (www.sports-science5.webnode.gr).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *