Υγιεινή Διατροφή

Τζίντζερ – Μια ρίζα με αμέτρητα οφέλη για την υγεία

Το τζίντζερ (ή ginger στα αγγλικά) είναι μια φυτική ρίζα που χρησιμοποιείται συχνά στη μαγειρική και στη φυσική θεραπεία. Περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικές ενώσεις, και έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία.

Μερικά από τα κυριότερα οφέλη του τζίντζερ είναι:

 • Ανακούφιση από τον πόνο: Το τζίντζερ έχει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο στις αρθρώσεις και στους μύες.
 • Βελτίωση της πέψης: Το τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, ελαττώνοντας τις πιθανότητες για δυσκοιλιότητα, καούρες και ανάγκη.
 • Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος: Το τζίντζερ περιέχει βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, επιτρέποντας στο σώμα να αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τις μολύνσεις και τις ασθένειες.
 • Μείωση της ναυτίας: Το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας και των εμετών, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ταξιδιού ή ασθενειών.
 • Βελτίωση της αναπνοής: Το τζίντζερ έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της μυρωδιάς του στόματος και στη βελτίωση της αναπνοής.
 • Μείωση της φλεγμονής: Η κατανάλωση του τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα, και επομένως να μειώσει τον κίνδυνο για διάφορες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, η αρθρίτιδα και οι καρκίνοι.

Το τζίντζερ μπορεί να καταναλωθεί φρέσκο, στη μορφή τσαγιού, σε μορφή σκόνης ή ως συστατικό στη μαγειρική. Ωστόσο, οι άνθρωποι που πάσχουν από ορισμένες ασθένειες, όπως ο διαβήτης, θα πρέπει να συμβουλευτούν το γιατρό τους πριν αρχίσουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τζίντζερ.

Το τζίντζερ είναι μια πολύτιμη πηγή θρεπτικών συστατικών, περιλαμβανομένων των εξής:

 • Φυτικές ίνες: Το τζίντζερ περιέχει φυτικές ίνες που μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση της υγείας του γαστρεντερικού συστήματος και στην πρόληψη της διαβητικής νεφροπάθειας.
 • Βιταμίνη C: Το τζίντζερ είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στην αντιμετώπιση των ελεύθερων ριζών στο σώμα.
 • Μαγνήσιο: Το τζίντζερ περιέχει μαγνήσιο, ένα απαραίτητο μέταλλο για τη λειτουργία του νευρικού και μυϊκού συστήματος, καθώς και για την υγεία των οστών και των δοντιών.
 • Κάλιο: Το τζίντζερ περιέχει κάλιο, ένα ηλεκτρολύτη που βοηθά στην ρύθμιση της καρδιακής λειτουργίας και της αρτηριακής πίεσης.
 • Γκίνγκο: Το τζίντζερ περιέχει γκίνγκο, ένα φλαβονοειδές που μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα όρασης, καθώς και στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο.
 • Γκίντζερολ: Το τζίντζερ περιέχει επίσης γκίντζερολ, ένα συστατικό που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
 • Κάρδαμο: Το τζίντζερ περιέχει κάρδαμο, ένα αρωματικό μπαχαρικό που μπορεί να βελτιώσει τη γεύση των τροφίμων, καθώς και να βοηθήσει στην πέψη και στην ανακούφιση από τους κοιλιακούς σπασμούς.
 • Τζιντζερόλες: Το τζίντζερ περιέχει επίσης ζινγκερόλες, οι οποίες είναι ευεργετικές για την υγεία του πεπτικού συστήματος και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των καούρων και της ναυτίας.

 

Συνολικά, το τζίντζερ είναι ένα φυτό με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία σας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η χρήση του ως θεραπευτικού προϊόντος δεν πρέπει να αντικαταστήσει την κανονική ιατρική περίθαλψη και ότι πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αλλάξετε τη διατροφή σας ή προσθέσετε οποιοδήποτε νέο συμπλήρωμα ή θεραπευτικό προϊόν στη ρουτίνα σας.

Στο e-shop μας www.blfoods.gr μπορείτε να βρείτε πολλά τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυσικές υπερτροφές πλούσιες σε καλές πρωτεϊνες, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, που θωρακίζουν την υγεία μας, διεγείρουν τον μεταβολικό ρυθμό και μας δίνουν ταχύτερο και πιο έντονο αίσθημα κορεσμού. Εμπιστευτείτε μας τη διατροφή σας και δείτε καθημερινά τα ευεργετικά αποτελέσματα της επιλογής σας.