Ευεξία, Ψυχαγωγία

Γλώττα λανθάνουσα τ’ αληθή …..δε λέγει

Η ανάγνωση ενός βιβλίου, πέρα από τις εικόνες και τα συναισθήματα που απλόχερα μας χαρίζει, βοηθά και στη σωστή χρήση της γλώσσας μας. Ένα καλογραμμένο βιβλίο εμπλουτίζει τους καθημερινούς μας διαλόγους με όμορφες λέξεις και εκφράσεις, κάτι που έχουμε ανάγκη, ειδικά σε μια εποχή όπου το γλωσσικό πρόβλημα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε να μιλάμε για κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας. Σ’ αυτό έχει συμβάλει αναμφισβήτητα σε μεγάλο βαθμό η ξενομανία, η οποία συναντάται κυρίως στους νέους, που λόγω της ψυχοσύνθεσης και της τάσης τους για προοδευτισμό και εκμοντερνισμό, υιοθετούν λέξεις και πρότυπα συμπεριφοράς αλλότρια. Όλα αυτά τα στοιχεία αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία της γλώσσας μας, αφού δεν εξελληνίζονται, δεν αφομοιώνονται δημιουργικά. Αν προσθέσουμε και τη γλωσσική ένδεια, λόγω άγνοιας των γραμματικών και συντακτικών κανόνων, κάτι που συναντάμε καθημερινά και στα ΜΜΕ, τότε τα αποτελέσματα είναι ολέθρια, με τα λεγόμενα «μαργαριτάρια» να έχουν την τιμητική τους. Και είναι κρίμα, διότι διαθέτουμε μια τόσο πλούσια γλώσσα και αδιαφορούμε να τη γνωρίσουμε σε βάθος, να τη χειριστούμε σωστά και η κακή χρήση της γλώσσας οδηγεί σε πνευματικό μαρασμό. Η διατήρηση της φυσικής μας γλώσσας είναι απαραίτητη, εφόσον αποτελεί το συνδετικό κρίκο της παράδοσης με το σύγχρονο ελληνικό πνεύμα, καθώς και το δέσιμο μεταξύ των μελών της ελληνικής κοινωνίας. Μόνο με τη γλώσσα υπάρχουμε ως έθνος, η οποία αποτελεί το κύριο όπλο στα χέρια μας για τη διατήρηση της εθνικής μας ταυτότητας. Η γλώσσα μας διαθέτει ευτυχώς έναν αμυντικό μηχανισμό που μπορεί και αποβάλλει στοιχεία που δεν της ταιριάζουν, παραμένει ζωντανή, αναπλάθει και δημιουργεί καινούριες εκφραστικές φόρμες. Όταν όμως δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από διάφορες μεριές δεν προλαβαίνει να τα αντικρούσει. Ας μη δοκιμάζουμε λοιπόν τις αντοχές του μηχανισμού αυτού και ας προσπαθούμε να μαθαίνουμε τη γλώσσα μας, γιατί η γλώσσα είναι δύναμη και η γλωσσική δύναμη ταυτίζεται με την πνευματική.
Λίνα Μπένου

Η Λίνα Μπένου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Περιστέρι. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε παιδαγωγικά σεμινάρια στην Αθήνα και τη Λιόν της Γαλλίας. Έχοντας επί σειρά ετών εργαστεί ως καθηγήτρια Γαλλικών σε φροντιστήρια και ΙΕΚ, ως συνεργάτης στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου Περιστερίου και ως αρθρογράφος σε τοπικές εφημερίδες, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή.
Το πρώτο της μυθιστόρημα, βραβευμένο σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό και διακεκριμένο από τον Όμιλο Unesco Πειραιώς και Νήσων με τίτλο “Το τραγούδι της γιαγιάς”, που αφορά στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Όστρια» και βρίσκεται ήδη στη δεύτερη έκδοση.
Αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει και το νέο της μυθιστόρημα.
Επίσης, συμμετέχει στο μουσικό παραμύθι με τίτλο «Γιορτή στη Φάρμα», έχοντας αναλάβει τη συγγραφή του. Πρόκειται για ένα βιβλίο – cd, το οποίο περιλαμβάνει αφήγηση και 12 παιδικά τραγούδια σε μουσική Θάνου Μπένου και στίχους Νίκου Μαρουλάκη, ερμηνευμένα από γνωστούς καλλιτέχνες. Με τη βοήθεια της θα ανακαλύψουμε μεταξύ άλλων, τα οφέλη που μας προσφέρει η ενασχόληση μας με τα βιβλία και θα αφυπνίσει το ενδιαφέρον μας για το πιο συναρπαστικό και ασφαλές μέσο των ομορφότερων ταξιδιών του μυαλού και της φαντασίας μας. Το βιβλίο. Τον καλύτερο personal trainer του νου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *