Ευεξία, Ψυχαγωγία

Λέμε «ναι» στα εξωσχολικά βιβλία

Φίλοι μου,
Το φθινόπωρο είναι η εποχή της προσαρμογής και της επιστροφής του καθενός στην πραγματικότητά του και ιδιαιτέρως των παιδιών. Το σχολείο αποτελεί πλέον τον καθημερινό χώρο παραμονής τους, όπου για αρκετές ώρες συναναστρέφονται με μαθητές και καθηγητές. Η ενασχόλησή τους με τα μαθήματα είναι το κύριο μέλημά τους, αλλά όχι το μοναδικό. Εκτός από το σχολείο, υπάρχουν τα φροντιστήρια, οι ξένες γλώσσες, τα μουσικά όργανα, ο αθλητισμός, η γυμναστική και ό,τι άλλο έχουν αποφασίσει να παρακολουθήσουν. Κατά συνέπεια, ο ελεύθερος χρόνος όλο και μειώνεται και το μόνο πράγμα που βρίσκει χώρο να τρυπώσει σ’ αυτόν είναι το τάμπλετ ή το κινητό. Τα παιδιά ανυπομονούν να ξεκλέβουν χρόνο για να μπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να «μηνυματιστούν» με φίλους και μη, να αποχαυνωθούν με ανούσια βίντεο και να σχολιάσουν φωτογραφικό υλικό ή κάποια ατάκα. Πόσο όμορφο θα ήταν να μπορούσαν να διαβάσουν ένα βιβλίο! Υπάρχει τόση ποικιλία από λογοτεχνικά έργα και όχι μόνο, που είναι αδύνατο να μη μπορεί ένα παιδί να βρει ένα βιβλίο στα μέτρα του. Και σ’ αυτό πρέπει να παρεμβαίνουμε από νωρίς εμείς οι γονείς. Από μικρή ηλικία, πρέπει να μαθαίνουμε στα παιδιά την ύπαρξη των εξωσχολικών βιβλίων και, επιλέγοντας υλικό με ωραία εικονογράφηση και όμορφα και εύπεπτα μηνύματα, να τα βοηθούμε να αγαπήσουν το βιβλίο. Με την ανάγνωση αναπτύσσουν τη φαντασία τους, εξασφαλίζουν γνώσεις, διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και βελτιώνουν τη γλωσσική τους έκφραση. Δεν προτείνουμε να καταργήσουν το τάμπλετ ή οτιδήποτε άλλο και να ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με βιβλία. Κάτι τέτοιο θα ήταν ουτοπικό. Όλα χρειάζονται στη ζωή των παιδιών και όλα μπορούν να βρουν το χώρο τους. Αρκεί να γίνονται με μέτρο και με σωστή διαχείριση του ελεύθερου χρόνου χωρίς υπερβολές!

Λίνα Μπένου

Η Λίνα Μπένου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Περιστέρι. Σπούδασε Γαλλική Γλώσσα και Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και παρακολούθησε παιδαγωγικά σεμινάρια στην Αθήνα και τη Λιόν της Γαλλίας. Έχοντας επί σειρά ετών εργαστεί ως καθηγήτρια Γαλλικών σε φροντιστήρια και ΙΕΚ, ως συνεργάτης στα πολιτιστικά δρώμενα του δήμου Περιστερίου και ως αρθρογράφος σε τοπικές εφημερίδες, τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή.
Το πρώτο της μυθιστόρημα, βραβευμένο σε πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό και διακεκριμένο από τον Όμιλο Unesco Πειραιώς και Νήσων με τίτλο “Το τραγούδι της γιαγιάς”, που αφορά στους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Όστρια» και βρίσκεται ήδη στη δεύτερη έκδοση.
Αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει και το νέο της μυθιστόρημα.
Επίσης, συμμετέχει στο μουσικό παραμύθι με τίτλο «Γιορτή στη Φάρμα», έχοντας αναλάβει τη συγγραφή του. Πρόκειται για ένα βιβλίο – cd, το οποίο περιλαμβάνει αφήγηση και 12 παιδικά τραγούδια σε μουσική Θάνου Μπένου και στίχους Νίκου Μαρουλάκη, ερμηνευμένα από γνωστούς καλλιτέχνες. Με τη βοήθεια της θα ανακαλύψουμε μεταξύ άλλων, τα οφέλη που μας προσφέρει η ενασχόληση μας με τα βιβλία και θα αφυπνίσει το ενδιαφέρον μας για το πιο συναρπαστικό και ασφαλές μέσο των ομορφότερων ταξιδιών του μυαλού και της φαντασίας μας. Το βιβλίο. Τον καλύτερο personal trainer του νου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *